Yes you can!

Opgelet – dit artikel is geschreven voor en door Belgen :). 

Dilemma, ons weekje CHIENVENUE stond gepland voor oktober 2020. In deze periode is de natuur op zijn mooist en kan je bovendien ook genieten van de hertenbronst. Alleen,… de Côte d’Or kleurde rood.

Ons hart zei: “we willen graag vertrekken”.

Ons verstand twijfelde, als zaakvoerder van een selectiebureau wilden we immers niet langer dan een week wegblijven. Een quarantaine wilden we absoluut vermijden. 

En dan kwam het nieuws van een zelfevaluatieformulier. We besloten om toch naar ons geliefde gebied af te reizen.

Om de criticasters voor te zijn, we zorgden ervoor dat dit veilig gebeurde, enerzijds voor onszelf maar uiteraard ook uit respect voor de plaatselijke bevolking. We wandelden héél veel. We zagen veel reeën, herten, vosjes,… En daarbuiten zagen we de lokale bakker achter haar plexiglas en beide partijen met mondmasker. Deze keer gingen we niet aperitieven bij de buren, ook een stadsbezoek stond niet op de planning. We kookten lekker in ons eigen huisje en maakten enkel gebruik van eigen vervoer.   

We genoten zonder quarantaine- of testverplichting!

Neen, het gaat niet om een illegaal achterpoortje. Sinds 01/10/2020 heeft de Belgische overheid een zelfevaluatieformulier toegevoegd aan het reeds bekende Passenger Locator Form dat iedereen bij een verblijf van meer dan 48u in het buitenland moet invullen bij terugkeer naar België.

Haal je bij de zelfevaluatie een goede score, dan is er geen quarantaineplicht en ook geen verplichte test.

Hoe werkt het:

– Je moet het formulier netjes en eerlijk invullen.

– Na invulling ontvang je een QR-code. Bij een eventuele grenscontrole bewijs je hiermee je registratieplicht.

– Scoor je negatief bij de zelfevaluatie (onveilig gedrag) dan ontvang je via SMS een instructie ivm je quarantaineplicht en je testplicht.

– Gedroeg je je voorbeeldig dan ontvang je geen sms en ben je vrijgesteld van quarantaine en test.

Zonder quarantaineplicht naar rood gebied.

Het kan dus! Het enige wat dit vraagt is gezond verstand en veilig reizen.

Veilig reizen = Regelmatig je handen wassen, een mondmasker dragen waar nodig, social distancing bewaren, een beperkte reisbubbel, een veilige accommodatie, veilig transport en geen onnodige risico’s bij activiteiten.

De regio waar wij zitten bestaat voor 50% uit bos, de overige 50% zijn grotendeels velden. Wij hadden ca 100 km wandelplezier en zagen slechts één keer twee personen in de verte. 

Voor ons voelt de regio véél veiliger dan België. Wij zijn dan ook super dankbaar dat we dankzij het zelfevaluatieformulier volop konden genieten. 

De conclusie

Ben jij een type dat op vakantie graag de drukte opzoekt? Dan is Chienvenue wellicht niet jouw ideale vakantie en zal het zelfevaluatieformulier jou ook niet helpen. 

Hou je van lange wandelingen met je hond in de mooiste natuur dan is er geen probleem!

Eerlijk duurt het langst, maak aub geen misbruik van het formulier en neem je verantwoordelijkheid.

Nog vragen? Contacteer ons gerust via info@chienvenue.be. 

Ter info: het formulier incl. de zelfevaluatie vind je HIER